Toonkunst Plus Gouda

KOORREIZEN

Met enige regelmaat organiseren we een reis: het ene jaar een buitenlandse reis, het andere jaar staat een dagtocht op het programma naar een interessante bestemming, die wat minder ver uit de buurt ligt.

Duitslandreis 2016

Van 9 t/m 13 mei maakten we voor de 7e keer, sinds de reis naar Engeland in 2004, ons buitenlandse reisje. We logeerden in het Joseph-Gockeln-Haus in de buurt van Rahrbach in het Sauerland.

Duitslandreis2016

Dit jaar kan jammer genoeg bijna de helft van de leden om gezondheids- of andere redenen niet mee op reis, dus is het voor de andere helft (18 sopranen, 21 alten, 11 tenoren en 6 van de 13 bassen) flink aanpoten. Iedere morgen oefenen we met elkaar en ook nog twee avonden. Dankzij het enthousiasme van onze dirigent en onze gemotiveerdheid zijn we donderdag zover, dat we ons concert kunnen geven in de St. Dionysius Kirche in Rahrbach.

Herr Walter Wolf, die ons de hele week al gegidst heeft en ook betrokken blijkt te zijn bij de kerk, opent de avond en heet ons welkom. Hij draagt gedichten voor en tussendoor speelt de organist, Dietmar Schneider.

Wij zingen:
Franz Schubert Deutsche Messe deel 1, 5, 7 en 8
César Franck Domine non secundum
Joseph Haydn Der Sturm
Joseph Rheinberger     Die Wasserfee
Jetse Bremer De leeuw en De leeuw is los
Bob Chilcott Aesop’s Fables 1 en 5
Robert Schumann Beim Abschied zu singen

Duitslandreis2016

Duitslandreis2016

Martin, onze pianist speelt een solostuk van Mozart. Hij krijgt een daverend applaus. Ook voor ons wordt geklapt.

Naast het zingen is er ontspanning. We maken verschillende uitstapjes: we krijgen een rondleiding door het stadje Freudenberg beroemd door zijn vakwerkhuizen; we maken met de bus een rit door het Sauerland en het Siegerland met verschillende uitzichtpunten en we maken een rondvaart over de Biggesee.

Op woensdagavond is er na de barbecue voor de 7e keer een bonte avond. Ook deze keer is er een variëteit aan voordrachten: een lied over hoe ellendig het is om bas te zijn, een parodie op de stemtesten en een act van de bekende roddeldametjes, die het deze keer over niets willen hebben, maar ondertussen het wel en wee van koor, dirigent en pianist op de hak nemen.
Daarnaast voordrachten en gedichten over een tasjesroof, de moeilijkheid van de Nederlandse taal, het ouder worden en nog veel meer. Aan het eind van de avond een daverend applaus voor allen.
Vrijdagmorgen vertrekken we na een dankwoord voor directie en personeel richting Nederland.

Duitslandreis2016
Duitslandreis2016
Duitslandreis2016
Duitslandreis2016

Een uitgebreid verslag van de reis staat
→ in de laatste Toonzetting van juni 2016.

Excursie 2015

Op de laatste repetitiedag van het seizoen 2014/2015, op woensdag 8 juli maakte Toonkunst Plus een uitstapje naar de Maeslantkeering en de Tweede Maasvlakte.
Terwijl het verzamelen voor de bus in volle gang was, kletterde de regen onbarmhartig neer. Gelukkig waren de bussen mooi op tijd. Na een kopje koffie met gebak liepen we richting de boot.
Ronduit imponerend, zo te varen langs de huizenhoge containerbakken en nieuwe kranenreeksen. Geleidelijk werden de afstanden naar waarneembare havenfaciliteiten steeds groter en werd de ontzagwekkende omvang van de 2e Maasvlakte helder. Ondertussen waagde een aantal avontuurlijken onder ons zich op het promenade dek met een waterballet als uitdaging. Want je moest én daarop gekleed zijn én op de been zien te blijven.
Na terugkeer werden we in 2 groepen verdeeld, de ene voor een rondje door het info centrum, de andere naar buiten, waar het op dat moment droog was. Zeer interessant en blijvend onder de indruk van de schaal van dat echt Nederlandse exportproduct: de waterbouw en dito ingenieurskunst.
Het was een inspirerend en gezellig uitje.

naar boven

Duitslandreis 2014

Duitslandreis 2014

Van 19 t/m 25 mei maakten we een reis naar Rehe (Westerwald) in de deelstaat Rheinland-Palz. We gaven daar op woensdagavond een concert voor de gasten van het huis, waar we logeerden en voor de inwoners van het dorp Rehe.

Duitslandreis 2014

Iedere morgen repeteerden we in de zaal van het huis. We hadden heerlijk weer, dus wanneer we vrij waren konden we buiten zitten in de grote, prachtige tuin. Daarnaast maakten we uitstapjes naar Dillenburg, Schloss Weilburg en een boottocht over de Lahn.
De laatste – bonte - avond begon met een barbecue, waarna verschillende koorleden ons onderhielden met o.a. een gedicht over de koorreis, een verhaal over de koorervaringen van een nieuw lid en een act, waarbij allerlei gebeurtenissen van de afgelopen 2 jaar aan bod kwamen.

naar boven

Duitslandreis 2012

Möhnesee Van 21 t/m 25 mei was het koor op reis naar het Sauerland. Er werd een concert gegeven in het Musikpavillon van het Kurpark Bad Sassendorf; het programma staat hieronder vermeld.

Programma 22 mei

Musik aus der Romantik

Anton Bruckner 1824 - 1896
Aus: "Choralmesse" (1844)
- Sanctus - Benedictus
- Agnus Dei

Felix Mendelssohn Bartholdy 1809 - 1847
- Siehe, der Hüter Israels
- Verleih uns Frieden
- 2 Lieder ohne Worte

Johannes Brahms 1833 - 1897
- Abschiedslied

Robert Schumann 1810 - 1856
- Gute Nacht

Edward Elgar 1857 - 1934
- Spanish Serenade
- Aus: "From Bavarian Highlands" The Marksmen

George Gershwin 1898 - 1937
- 3 Preludes for piano

Frederick Bridge 1844-1924
- The goslings

Johan Wagenaar 1862 - 1941
Aus: De Schipbreuk (Der Schiffbruch) - Quadrille *)
*) Der Schiffbruch ist eine humoristische Kantate. Wenn nach eine Schiffbruch die Leute stranden an der Küste einer 'unbewohnte' Insel, tanzen sie mit den 'Einwohner' eine Quadrille. Der Text ist völlig Unsinn und hat gar keine Bedeutung!

We verbleven in het
Heinrich Lübke Haus aan de Möhnesee.

Entree Heinrich Lübke Haus

Behalve dit concert hadden we contact met twee koren uit de omgeving. We gingen op bezoek bij het koor Sankt Cäcilia in Körbecke en op onze laatste dag kwam het koor Sankt Anthonius uit Günne bij ons op bezoek. In beide gevallen hebben we enthousiast voor elkaar gezongen en ook nog een aantal stukken gezamenlijk kunnen instuderen en uitvoeren! naar boven


Excursie 2011

Het ene jaar organiseert Toonkunst Plus een buitenlandse reis, het andere jaar staat een dagtocht op het programma.
Deze keer was het doel: het Deltapark Neeltje Jans. Toen deze bestemming voor de eerste keer ter sprake kwam, was het opvallend hoeveel mensen spontaan herinneringen begonnen op te halen aan de watersnoodramp van 1 februari 1953! Hoewel het nu niet bepaald een fraaie zomer was, hadden de weergoden op deze dag het beste voor met ons koor: de hele dag scheen de zon uitbundig! Natuurlijk was dat een "cadeautje" voor de hele dag in het Deltapark, maar vooral tijdens het boottochtje over de Oosterschelde hebben we kunnen genieten van de helder blauwe lucht en de aangename temperatuur. (Foto's volgen nog.)

Leerdam Koorreis 2009

Leerdam Koorreis 2009

Leerdam Koorreis 2009

naar boven


Koorreis Rheinland-Pfalz 4 t/m 8 oktober 2010

De wijde wereld in.
Eens in de twee jaar nemen we onze muziek onder de arm, pakken onze biezen en trekken de wijde wereld in. Met twee grote bussen gaan we deze keer naar Bad Kreuznach in Duitsland, of beter: naar de Ebernburg, een plek die onze verkenners al lang van te voren hebben uitgezocht.

Aankomst bij Ebernburg

We zingen onderweg, en we zingen bij aankomst, en elke volgende dag. We geven een concert in het Kurhaus

Concertzaal Bad Munster

en zingen een avond met een lokaal koor dat ons met wijn en worst ontvangt:

voor vega's woensdagavond worst

De reis vraagt ook om een boottocht over de Rijn en langs de Lorelei.

Loreleyrots

Op het achterdek zingen we vierstemmig dat we "niet weten wat het betekent dat we zo treurig zijn".

Zingen op boot 1

Zingen op boot 2

Maar we zijn helemaal niet treurig: het is een feest om zo een paar dagen met elkaar op te trekken. Eigenlijk ervaren we deze reis als een beloning voor ons gezwoeg de afgelopen tijd met moeilijke muziekpassages waar we toch uiteindelijk -en samen- uitgekomen zijn.

Het weer is schitterend, vanuit ons kasteel op de heuvel kijken we naar alle kanten het dal in met de prachtige herfstkleuren van de bomen en wijnstruiken.

Herfstkleuren 1

Herfstkleuren 2

We zijn na vijf dagen weer thuis, en kijken al weer uit naar de volgende zangles, samen met al onze oude en nieuwe vrienden. Vol ijver en met nieuwe energie storten we ons op de voorbereiding van het komend kerstconcert.
Efb 3.11.010

De voorbereidingscommissie had een mooie lokatie gevonden voor het verblijf: de Ebernburg in het plaatsje Münster am Stein-Ebernburg; www.ebernburg.de. Dit plaatsje ligt in het gebied Rheinland-Pfalz, aan het riviertje de Nahe (zijrivier van de Rijn). De dichtstbijzijnde grote stad is Bad Kreuznach.

In de Ebernburg beschikte het koor over een zaal met piano, waar iedere dag gerepeteerd kon worden. Het koor heeft een concertje verzorgd en er was een muzikaal samenzijn met het koor 'Cantabile' uit Bad Kreuznach.

Aankondiging concert Koorreis 2010

In de omgeving waren mooie uitstapjes te maken, waaronder een boottocht op de Rijn langs de Loreley (dat lied is dus gezongen!). Omdat de reis plaats vond in de tijd van de wijnoogst was er ook een proeverij zijn, waarbij de Federweisser, de nog gistende most van de lokale wijn, beslist een aparte smaakbelevenis was!

naar boven

Jubileum koorreis naar Leerdam, september 2009

Het is weer een levendig gezelschap daar bij "de brug" waar wij met twee bussen zullen vertrekken naar glasstad Leerdam en de glasblazerij. Een mooie dag tegemoet en het gekwetter barst los, want wat hebben we elkaar weer veel te vertellen zo na een week...

Royal Leerdam
Glas, hoe wordt het gemaakt, hoe wordt het geblazen? Eigenlijk heb ik daar maar weinig over nagedacht, terwijl het zo'n grote rol in ons leven speelt. Ga eens voor de kast staan en bekijk de wijn- sherry- whisky- water- limonadeglazen, die mooie eenvoudige vormen van het gildeglas van Royal Leerdam.
Gewoon gemaakt van zand, soda en kalk, wat bij oma in dat emaillerekje aan de muur zat om mee te schuren en schoon te maken. Nu is Royal Leerdam een wereld merk. De glazen worden gemaakt in de fabriek en er rollen dagelijks honderden glazen van de band en reizen overal naar toe.
Leerdam, eens een klein stadje aan de Linge, nu wereld wijd gepositioneerd als merknaam. De koninklijke familie geeft bij bezoeken aan bevriende vorstenhuizen een set Leerdam glazen kado. Dat zal dan wel de kristallen versie zijn.
De gilde-glazen, ooit ontworpen door Copier staan in de top 5 van het Nederlands design waarin o.a. de Rietveldstoel.

Glas en muziek
Ja, zelfs glas heeft met muziek te maken, er zijn glasmuzikanten die op kristallen glazen muziek maken, en over flesjes blazen ik zag ze op tv als rythmsectie bij een band. Ik zie ook beelden van de film "Glas" van Bert Haanstra waarin de glasblazers als koperblazers op de maat van de muziek. hun prachtige vazen blazen.

Boottocht over de Linge
Na een korte wandeling langs de kade, die mooie facade van Leerdam lunchen we in kleine groepjes in het mooie stadje met zijn grote kerk, het hofje, de binnentuinen en de mooiste glasgalerietjes. Daarna gaan wij scheep op de rondvaartboot, en gelukkig komt Leo ook aan boord om onze tocht en diner mee te maken. Een heerlijke relaxete middag varend door het landschap van de Linge.

Leerdam Koorreis 2009

Leerdam Koorreis 2009

Gevulde eitjes en garnalentomaatjes
Nu is het tijd om onze glaasjes te heffen op ons 12 1/2 jarig jubileum in "De Brug" in Reeuwijk, waar de feestlijk gedekte tafels klaar staan en de slingers aan het plafond hangen. Erica begeleidt het lang zal hij leven aan de knalrode vleugel. En intussen is een prachtig buffet klaar gezet. Gevulde eitjes en garnalentomaatjes, een vis van huzarensalade met kunstig gemaakte schubjes van vliederdunne komkommertjes, gratin van lof en varkenshaasjes in champignonnen roomsaus. En tot slot een ijsbuffet met vuurwerk.
Wij heffen het "glaasje" op ons jubileum. Toch wil Leo nog even zingen want het is tenslotte woensdag. Zo zingen wij vierstemmig "False Love" uit ons hoofd.

Feestcommitee
Dank aan onze geweldige organisatoren Stef, Enneke en Erica, wat een enthousiasme en een mooi programma, en een klus om iedereen, 100 man, allemaal op tijd weer in en uit de bus en de boot te dirigeren, zonder dat een van hen de stem hoeft te verheffen. Dank ook aan de chauffeurs die ons geruisloos en geduldig naar Reeuwijk rijden en zich op geen enkele manier opwinden over alle omleidingen.
Albertine Massee-van Erp

naar boven