U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Het ontstaan van het koor

Toonkunst Plus Gouda is een algemeen koor waar ieder die graag zingt van 50 jaar of ouder welkom is. Het koor is lid van de Vereniging Toonkunst Nederland. Dat schept verplichtingen. Wij vragen aankomend leden om een stemtest af te leggen.

Het Toonkunst Plus koor dankt zijn bestaan aan dirigent Leo Rijkaart. Samen met Kees Scheijgrond, de toenmalige voorzitter van Toonkunst Gouda, heeft hij zich ingespannen om dit seniorenkoor gestalte te geven. Er bestond grote behoefte om wat oudere leden de mogelijkheid te bieden om hun ervaring op zanggebied niet verloren te laten gaan. Zij konden dan gaan repeteren in de middag en de dirigent zou bij de repertoirekeuze rekening houden met de ouder wordende stem.

Toonkunst Plus werd als doorstroommogelijkheid voor Toonkunstleden gebruikt. Mensen die liever niet meer 's avonds over straat wilden, de grotere werken te vermoeiend vonden ( het lange staan bij de uitvoering), een toontje lager moesten zingen of de snelheid van instuderen te belastend vonden, konden zo makkelijk overstappen en toch op niveau blijven zingen.Het bleek een schot in de roos.

Bij de eerste repetitie op 15 januari 1997 waren er 38 leden. De eerste drie maanden waren een proef. In april 1997 moesten de leden beslissen over het definitieve lidmaatschap.

Er kwamen ook mensen van andere koren naar het seniorenkoor toe. Ook mensen uit omliggende plaatsen wisten hun weg naar het koor te vinden. Dit had tot gevolg dat het in april 2000 een ledenbestand had van 85 leden. Het eerste grotere werk kon worden uitgevoerd. The Crucifixion van Sir John Stainer werd uitgevoerd in de St.Janskerk in Gouda.

In eerste instantie begon het seniorenkoor onder de vlag van Toonkunst Gouda. Er werd een seniorencommissie benoemd, een aparte boekhouding gevoerd en een eigen ledenadministratie opgezet. Er kwamen statuten en een huishoudelijk reglement. Toen het koor voldoende levensvatbaar bleek, werd er over verzelfstandiging gesproken. Na beoordeling mocht het toetreden tot de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst, tegenwoordig Vereniging Toonkunst Nederland geheten.

Het werd daarmee het eerste senioren - Toonkunstkoor. Dit resulteerde in de officiële oprichting bij notariële akte op 23 april 2000. De naam werd Toonkunst Plus Gouda.